top of page
de kracht van grondherstellende landbouw

Ons verhaal

Vanuit mijn eigen ervaring dat alles, ook geluk, start met gezonde voeding, ontstond GrondGezond. 

Ik ben Pedro Strauwen, en in 2022 onderging ik een risicovolle operatie. Ik beloofde mezelf dat als deze zou slagen, ik voortaan supergoed voor mezelf zou zorgen. En dat deed ik! Sindsdien eet ik voornamelijk verse en onbewerkte voeding, met dagelijks ca. 1 kg verse groenten en fruit. Ik zie er niet alleen beter uit, ik bruis van de energie en daadkracht, heb een betere immuniteit en voel me mentaal sterker dan ooit. 

Tegelijkertijd ontdekte ik echter dat het met de voedingswaardes van die berg groenten en fruit uit de supermarkt die ik verorberde bitter slecht gesteld was. Weinig nutriënten, veel pesticiden. Helemaal niet zo gezond dus. 

 

De reguliere intensieve landbouw blijkt niet enkel voor onze gezondheid, maar ook voor de lokale boeren en voor de aarde en het milieu nefast te zijn. 

Dit gaf me een enorme boost om als ondernemer mijn schouders te zetten onder een ander verhaal. Lokaal, in samenwerking en met respect voor de natuur voeding kweken op een duurzame manier en deze op een makkelijke manier tot de klant brengen. GrondGezond was geboren.

 

Een leefbare aarde, gezondheid en geluk zijn basisrechten, dus is het niet meer dan normaal dat we dit ook voor toekomstige generaties vrijwaren. 

Ik wens je uit de GROND van mijn hart toe dat je mee instapt in dit lokaal straf verhaal ...

IMG_1767.JPG
csa en bioboeren

Onze helden

Het is een hele uitdaging  om terug te leren samenwerken met de natuur als verschillende generaties lang de natuur tot vijand van de landbouw is gemaakt.

 

Ook het economisch model van lange keten (boer-veiling-depot supermarkt-supermarkt) is niet zo makkelijk te doorbreken. Onze gewoontes zijn erop gebaseerd.

 

Als landbouwers er dan toch voor kiezen om het anders te doen, via korte keten en in samenwerking mét de natuur, dan vraagt dat een grote stap buiten de comfort zone. Zelfs als die comfort zone helemaal niet comfortabel meer is. Het vraagt extra skills (oude landbouwtechnieken, marketing, strategie, verkoop,..) en het verdient tonnen respect.

 

De landbouwers waar wij mee samenwerken zijn stuk voor stuk echte helden. Pioniers die voedsel kweken uit de GROND van hun hart.

Onze helden aan het woord:

grond-gezond boer dimitri meuwis

Dimitri Meuwis

 (Rummen)

Van jongs af aan wist ik dat de samenwerking met de natuur me goed afging. Vandaag teel ik snijbloemen en tomaten alsof ze voor mezelf zijn. 


Dat dat op een biologische wijze is, is evident. Als wij zorgen voor de Aarde, zorgt dat Aarde voor ons. Mijn passie ligt ook in de opkweek van eigen plantgoed. Niets is zo compleet als een zaadje dat uitgroeit en transformeert.

 

Als landbouwer vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor een goede bodem, want daar wordt de basis gelegd voor de toekomst. Als de omgeving waarin mijn planten groeien optimaal is, dan  vertaalt zich dat naar o.a vitale tomaten. En als de consument die liefde proeft, dan is mijn opdracht geslaagd.

grond-gezond boer den boogerd

Den Boogerd

(Halen)

Wat begon met een paar hoogstam fruitbomen voor de hobby groeide uit tot een biologisch bedrijf met 30 hectare aan kersen, pruimen, appelen, noten, enzovoort. Jan, Maarten en Nia van Den Boogerd zorgen ook dat er niets verloren gaat van hun prachtige seizoensfruit. Naast verkoop van het fruit en de noten wordt er ook een deel verwerkt tot heerlijk biosap, stroop, notenolie en notenmeel. 

Den Boogerd koos tegen de tijdsgeest in voor bijzondere hoogstam-fruitbomen. Deze hoge bomen maken snoeien niet altijd gemakkelijk maar zijn door de unieke smaak en aroma van de vruchten het extra werk zeker waard. Het extra werk en de grote expertise die deze bomen vragen, rendeert echter op termijn met veel meer en veel lekkerder fruit. Onder de fruitbomen helpen de schapen met hun ijverig gegraas mee aan het onderhoud van de boomgaarden. 

grond-gezond boer hoeve het blokhuis

Hoeve Het Blokhuis

 (Herk-de-Stad)

Hoeve het Blokhuis is een kleinschalige boerderij in Berbroek waar onze familie al verschillende generaties biologische groenten, fruit en plukbloemen telen en bijen, kippen en runderen houden. We geloven in lokale productie en daarom worden alle vruchten van het land rechtstreeks aan mensen in de omgeving verkocht, zonder tussenschakels.

Naast ons groenteveld ligt onze biologische fruittuin. We telen er vele soorten zoals frambozen, aardbeien, bramen, rode en witte aalbes, kers, stekelbes, druiven, cassis, etc. Van mei tot oktober kan je genieten van ons dagelijks geplukte vitamine-snoepjes, want vers geplukt fruit smaak super lekker en heeft de beste voedingswaarde.

 

Alle groenten en fruit worden biologisch geteeld, met aandacht voor de lokale natuur en zonder gebruik van chemische sproei- of meststoffen. Dit geeft niet alleen de lekkerste, maar ook de gezondste groenten en fruit. 

grond-gezond boer belgaard

De Belgaard

 (Herk-de-Stad)

Van vader op zoon groeide de Belgaard uit van een paar fruitbomen  tot een bio fruitbedrijf van zo’n 14 ha met een grote variëteit aan appel- en perensoorten.

De Belgaard is echter meer dan een standaard fruitbedrijf. Toen Nancy haar man Bart vervoegde, werd er ook een zelfpluktuin gecreëerd, een belevingsplek waar je vers, lekker en natuurlijk gezond fruit kan plukken, waar je mensen kan ontmoeten en kan genieten van de rust op het platteland. 

Samenwerken met de natuur in plaats van tegen de natuur is het motto. Zo worden ziektes en plagen op ecologisch manier aangepakt. Chemische  bestrijdingsmiddelen, die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu zijn hier niet te vinden. Wel insectenkasten, bloemenborders, bijen, en vogelkastjes. Het resultaat? Een prachtplek, ontstaan vanuit een diep respect voor mens en milieu.

grond-gezond boer reinroods biofruit

Reinroods Biofruit

(Assent)

Reinroods Biofruit, dat is Stefan Raymaekers, producent van biologische noten, appels en laag-, half- en hoogstamperen in de streek van Assent. Zijn teeltmethode is van a tot z uitgedacht.

Hij installeerde bijenkasten om de natuurlijke bestuiving te bevorderen en is zelfs nog een stapje verder gegaan door het onderhoud van het gras onder de hoogstambomen over te laten aan een kudde schapen.

In de streek van Assent is Stefan één van de pioniers in de overgang naar  bioteelt. Hij teelt verschillende biologische appelvariëteiten zoals Elstar, Jonagold, Natyra, Boskoop, Pirouette, Santana en natuurlijk de Topaz en de Reinette Hernaut, twee overheerlijke soorten! De eerste is een heel knapperig appeltje en de Reinette Hernaut is een oude appelvariëteit die resistent is tegen ziektes.

de-wroeter.png

De Wroeter
(Kortessem)

Al sinds 1982 ondersteunt De Wroeter mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk een plek vinden. We kijken naar ieders talenten en mogelijkheden, en versterken zo de zelfwaarde en de positie van deze mensen in de samenleving. Arbeid en zorg gaan daarbij hand in hand. 
 

De Wroeter teelt biologische groenten en fruit voor directe verkoop, aangevuld met teelten van bioboeren uit de streek en producten uit bio-groothandel en veiling. 

Voor de eigen teelt van maar liefst 45 soorten groenten (sla, tomaat, kool, selder, paprika, …) beschikt De Wroeter over 15 ha volle grond en 1,3 ha serre.

De bio-fruitteelt bestaat uit 15 ha hoogstam (kersen, pruimen, peren & appelen) en 2,5 ha laagstamfruit (appelen & peren).

bottom of page