5 tips om je voedingspatroon succesvol te veranderen
- GrondGezond
- 21 jun
- 5 minuten om te lezen

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde deze week 17 richtlijnen rond voeding om het risico op bepaalde ziektes te beperken. Uit een onderzoek van Sciensano bleek tegelijkertijd dat de eetgewoonten van Belgen nog lang niet in lijn liggen met dat advies: "De consumptie van bewerkt rood vlees of charcuterie is zorgwekkend", zegt onderzoekster Isabelle Moyersoen. (bron: vrtnws.be)
"Slechts 7% van de volwassenen eet voldoende groenten, en amper 10% haalt de richtlijn voor fruit. En ook de richtlijn rond charcuterie lijkt onhaalbaar voor veel Belgen: 91% van de volwassenen overschrijdt de aanbevolen limiet." (bron: vrtnws.be)
Is ons voedingspatroon echt zo ongezond?
In Belgiƫ hebben de meeste mensen nog een traditioneel voedingspatroon, met als ontbijt en lunch een broodmaaltijd, en als avondmaal aardappelen + vlees en vis. En ook voor wie hiervan afwijkt en boterhammen met confituur of choco al heeft vervangen door havermout of granola, ligt de nadruk vaak nog op koolhydraten en/of eiwitten.
EƩn van de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad is om dagelijks minstens 300 gram groenten en 250 gram fruit te eten. Vanuit ons traditionele eetpatroon bekeken is dit zeer veel. Niet zo verwonderlijk dus dat slechts een zeer klein deel van onze bevolking deze richtlijn haalt. Daarnaast zijn rood vlees, charcuterie, ultrabewerkte producen en alcohol nog altijd zeer geliefde en vaak geconsumeerde voedingsmiddelen.
Niet zo gezond dus, en ook de statistieken tonen inmiddels aan dat dit eetpatroon resulteert in steeds meer welvaartsziekten, ook bij kinderen. Hoog tijd dus om met z'n allen ons voedingspatroon te veranderen!
Hoe je voedingspatroon succesvol veranderen?
Een paar jaar geleden stond ik zelf op een kantelpunt. Ik diende een risicovolle rugoperatie te ondergaan die de kwetbaarheid van mijn gezondheid toonde. Ik beloofde mezelf dat als de operatie zou slagen, ik beter voor mijn gezondheid zou zorgen. Want als typische ondernemer waren mijn leefgewoonten allesbehalve gezond: vaak op restaurant, veel kant-en-klare maaltijden, veel bewerkte producten, ... en weinig groeten en fruit.
Nu - 3 jaar later - ben ik mezelf ongelooflijk dankbaar dat ik deze beslissing nam. Ik voel me niet alleen stukken beter, ik zie er ook beter uit, ik heb meer energie, ik ben mentaal helderder en mijn immuniteit is enorm verbeterd.
Ik deel graag 5 tips met jou die voor mij sleutels waren in de omschakeling:
1. Eet meer groenten - dƩ cruciale stap

Zorg voor meer groenten op je bord, en verspreid die over heel de dag. Een ontbijt van omelet met spinazie, een lunch van feta met rode bietjes die je de dag voordien al kookte, een smoothie met fruit en groenten als snack en als diner gewokte groenten met vis, kip of een andere eiwitbron. Wedden dat je hiermee ruim de aanbevolen 300 gram aan groenten haalt?
De sleutel hierbij is variatie. Want van 300 gram sla wordt zelfs de grootste groenteliefhebber niet blij ;) Ik kreeg hierbij de tip om te kijken naar de kleur, en zoveel mogelijk kleurvariatie te voorzien. Dit zorgt niet enkel voor veel verschil in smaken, maar ook in voedingsstoffen.
Wat me daarnaast enorm hielp, was om een abonnement te nemen van lokale biogroenten. Zo was ik niet enkel zeker van een continue aanvoer en van goeie kwaliteit, maar kreeg ik ook veel variatie, en af en toe zelfs onbekende groenten, wat het spannend hield.
2. Verminder bewerkte voeding, rood vlees en producten vol suiker

Als je stap 1 goed toepast, wordt deze stap veel gemakkelijker. Meer groenten op je bord - idealiter voorzie je 1/2 groenten, 1/4 eiwitten (vis, kip, ei of vegi) en 1/4 koolhydraten - betekent automatisch minder ruimte voor andere dingen. Je lichaam heeft de bouwstoffen van groenten hard nodig om optimaal te functioneren, en ontvangt de grote en gevarieerde toevoer van groentjes met veel dankbaarheid.
En dat voel je! Al na een paar dagen voel je meer energie, meer focus, helderheid en lichtheid.
Dit creƫert een positieve spiraal. Hoe meer goeds je in je lichaam stopt, hoe meer je lichaam hiernaar gaat verlangen. De eerste weken zal er nog een hunkering zijn naar ongezonde dingen, maar hoe langer je volhoudt, hoe minder dit wordt.
Nadat mijn voedingspatroon was omgeschakeld, kwam ik na een vakantie met veel restaurantbezoeken vaak moe terug. En ook een occasionele pizza deed mijn darmen opblazen. Mijn lichaam toont me nu duidelijk waar het blij van wordt en waarvan niet. Ontzettend handig!
3. Volg de 80/20 regel
80% van de tijd eet ik volgens bovenstaande regels, de overige 20% geef ik mezelf ruimte om hiervan af te wijken. Zo kan ik me bijvoorbeeld zonder problemen aanpassen aan sociale omstandigheden, zonder dat ik het gevoel heb te 'falen' of mezelf te verloochenen. Zelfs al eet ik met periodes 100% gezond, doordat ik het mezelf niet dogmatisch opleg, ervaar ik het als vrijheid in plaats van beperking.
4. Voldoende beweging & slaap
Het belang van een gezond eetpatroon kan niet genoeg onderstreept worden, maar ook andere gewoonten zoals beweging en slaap dragen enorm bij aan je welzijn. Ik merkte bovendien dat periodes van te weinig slaap mij opnieuw deden hunkeren naar oude gewoontes zoals te veel koffie drinken, snacken met suikerrijke voeding of grijpen naar bereide maaltijden. Zorgen voor een goede slaap is daarom cruciaal om je gezonde levensstijl te behouden.
Ook beweging heeft een soortgelijk effect. Lang stilzitten blijkt zelfs even schadelijk te zijn als roken. Door dagelijks wat beweging in te lassen - een korte wandeling volstaat al - zal je merken dat het makkelijker is om je gezonde mindset te behouden.
5. Laat je ondersteunen
Gewoonten veranderen is vaak zeer moeilijk. Zeker voedingsgewoonten die je al decenia lang met je meedraagt. Voeding is daarnaast ook vaak ook gelinkt aan emotionele en mentale patronen, die zich niet zomaar laten opzij schuiven. Daarom kan het enorm ondersteunend zijn om een gezondheidcoach in te schakelen die je inzicht kan geven in je onbewuste patronen en die je met tips en informatie gericht kan helpen concrete stappen te zetten en deze vol te houden.
Ik ben nog altijd blij dat ik mezelf deze ondersteuning bij Marlies Huysentruyt en bij Melvin Santermans gunde. Het maakte het zoveel makkelijker op de moeilijke momenten.
Bij GrondGezond bieden we daarom gratis een intakegesprek aan bij ƩƩn van de coaches waar me mee samenwerken, indien je kiest voor een abonnement van minimum 12 weken.
Wanneer starten?
Je gezondheid over 10 jaar wordt bepaald door de keuzes die je vandaag maakt. Nu kiezen voor een gezonde levensstijl, maakt de kans dat je op latere leeftijd volop kan genieten van het leven zonder teveel kwaaltjes zoveel groter. Een langer leven kan niemand je garanderen, maar zelf ondervond ik al zeer snel veel meer vitaliteit, elke dag.
Dus als je niet enkel nu volop van het leven wil genieten maar ook later nog vitaal wil zijn, dan is het ideale moment om te starten ... NU!