
We proeven het, we voelen het en ruiken het! Groeten en fruit van gezonde grond bevatten meer voedingsstoffen dan grootschalig gekweekte gewassen op uitgeputte grond. Een vruchtbare, levende bodem kan volgens ons niet anders dan de basis vormen voor voedzame en smaakvolle producten. Alleen, tot nu toe is hiervoor geen sluitend wetenschappelijk bewijs geleverd. Groenten worden immers niet onder een merknaam gekweekt, en binnen de regeneratieve landbouw is er ook geen budget voor wetenschappelijk onderzoek.
Hoopvol onderzoek
Recent heeft het Amerikaanse bedrijf Edacious $8,1 miljoen aan startkapitaal opgehaald om de voedingswaarde in onbewerkte voedingsmiddelen te meten en in kaart te brengen. Hun doel is om inzicht te krijgen in hoe bodemgezondheid en landbouwmethoden de voedingswaarde van ons voedsel beïnvloeden. Deze investering onderstreept het groeiende belang van transparantie in onze voedselketen en de zoektocht naar manieren om de kwaliteit van ons voedsel te verbeteren.
Dat er zo een groot bedrag wordt geïnvesteerd, maakt ons in elk geval zeer hoopvol! We zijn dan ook optimistisch dat dit lopende onderzoek zal bevestigen wat wij al lang ervaren: gezonde grond leidt tot voedzamere en smaakvollere groenten en fruit met veel meer voedingswaarden en anti-oxydanten
Indien de resultaten uit deze studie inderdaad aantonen dat groenten en fruit uit gezonde grond meer voedingsstoffen bevatten, zal dit de boeren die regeneratieve landbouwmethodes gebruiken kunnen helpen om hun werkwijze te onderbouwen met wetenschappelijke feiten.
To be continued...
_______________________________________________
bronnen: