Het SoeperSoep project: in samenwerking zit de grootste kracht
- GrondGezond
- 27 mei
- 4 minuten om te lezen

Als mens worden we in onze moderne samenleving vooral gestimuleerd tot competitie. Met vooruitgang als ultieme doel, zelfs als we daardoor andere levensvormen beschadigen.
Als we kijken naar de natuur, dan zien we een heel ander verhaal, vol intense samenwerking:
In een gezonde bodem leven schimmels en bacteriën in symbiose met de planten. In ruil voor voeding maken ze levensnoodzakelijke koolstof aan.
Bomen helpen elkaar wederzijds in een bos via het schimmelnetwerk
Insecten voeden zich met stuifmeel, terwijl ze zo zorgen voor kruisbestuiving.
Mieren melken bladluizen en geven hen in ruil bescherming tegen vijanden.
enzovoort ...
Bij Grond Gezond geloven we dat in dit soort samenwerkingen, waar iedereen deel wordt van het verhaal, de basis vormen van succes.
Dankzij deze samenwerkingen is de natuur bijzonder weerbaar en heeft het een ongekend herstellend vermogen in zich. Bij Grond Gezond geloven we dat in dit soort samenwerkingen, waar iedereen deel wordt van het verhaal, succesverhalen schuilen. Een mooi voorbeeld hiervan is 'SoeperSoep project'
'SoeperSoep op school' - een project waarin iedereen wint
Bijna 3.000 Diestse schoolkinderen tot vier keer per week van verse soep voorzien. Dat is het opzet van Soeper-soep-op-school, een project van de Diestse Vzw Kwartiermakerij, Grond Gezond en Foodatelier César.
Alles begon met het besef dat we met één oplossing vele verschillende problemen zouden kunnen verhelpen:
Te veel kinderen verschijnen op school met een lege of ongezonde brooddoos.
Te weinig voeding of voeding van slechte kwaliteit veroorzaakt concentratie- en gedragsproblemen.
Ouders hebben niet altijd de tijd of de middelen om een gezonde brooddoos te maken.
Het bewustzijn over wat gezonde voeding is, daalt alarmerend snel.
De meeste voeding bevat veel toevoegingen, smaakstoffen, en resten van pesticiden die zeer schadelijk zijn voor ons darm-microbioom.
Regereratieve boeren of lokale bio boeren hebben het niet altijd makkelijk om rond te komen.
Gezonde, lokaal gekweekte voeding is vaak duurder.
Wat als we dagelijks verse soep voorzien voor de scholen in en rond Diest? Zodat ze met één maaltijd al evenveel groenten binnenkrijgen als de gemiddelde Belg op één dag! Met groentjes van Grond Gezond boeren die hierdoor een vaste afzetmarkt krijgen. Vol voedingsstoffen en zonder pesticiden, want gekweekt in goede grond. Bereid door Foodatelier César die hiermee ook mensen tewerkstelt die moeilijk een plek vinden op de arbeidsmarkt.
Vele puzzelstukjes vielen plots op hun plek, met één simpel idee ...
Wil je iets veranderen? Begin dan bij de kinderen
Het moderne landbouwmodel is niet langer houdbaar: de bodem dreigt onvruchtbaar te worden en onze gezondheid gaat schrikbarend snel achteruit doordat de voedingswaarde van voeding daalt terwijl de toxiciteit ervan toeneemt. Willen we hier iets aan veranderen, dan hebben we onze kinderen hard nodig. Alles start immers bij bewustzijn!
Naast de soep wordt er dan ook een educatief pakket aangeboden om niet alleen de kinderen, maar ook de ouders en leerkrachten te informeren over gezonde voeding. Voeding is immers ons belangrijkste medicijn!
Door kinderen via het hoofd en via hun buik te laten ervaren wat de kracht is van gezonde voeding, ontstaat er hoop voor de toekomst en draagvlak voor verandering.
De concrete plannen
In mei starten we met het proefproject, om in september volledig van start te kunnen gaan. In Diest is het de bedoeling om uiteindelijk 3.000 kinderen 4x per week van soep te voorzien. In tweede fase zal dan het educatief project worden uitgerold.
Met Grond Gezond beogen we - o.a. door dit de SoeperSoep project - om de afzetmarkt van regeneratieve boeren te verhogen zodat we van de huidige 7ha naar maar liefst 90 ha regeneratieve landbouwgrond in de toekomst kunnen gaan. Dit in een straal van +- 15 km rond Diest.
Als dit lukt, hebben we een model om dit ook in ander regio's te (laten) realiseren
Ons project haalde reeds de pers, Robtv bracht ons een bezoek en maakte er deze REPORTAGE over.
Zelf bijdragen aan meer regeneratieve landbouw?
Wil je zelf ook bijdragen aan de groei van regeneratieve landbouw? Wil je zelf groenten en fruit van gezonde grond op je bord? Wil je kraak verse groenten, recht van het veld, die boordevol voedingstoffen zitten en antioxydanten en daardoor bijzonder lekker smaken en geuren? Die bijzonder goed zijn voor jouw darmen en jouw weerstand?
Met iedere persoon die kiest voor dit landbouwmodel, krijgen deze vernieuwende boeren meer kansen en worden er meer hectares landbouwgrond terug gezond en vitaal gemaakt. Zelf bijdragen kan door:
Een (zelfoogst) abonnement te bestellen bij een regeneratieve boer in je buurt (zie hieronder).
Een abonnement of losse groenten en fruit om af te halen in de Spar van Diest of Halen, te bestellen via Grond Gezond.
Bezoek GrondGezond op de citadel Diest op zaterdagochtend tussen 10u en 13u en bekijk en proef de super groenten en fruit voor je ze meeneemt.
Deelnemende regeneratieve boeren
____________________________________________________________________________________________________