top of page

5 tips om je darmen en je microbioom gezond te houden

Bijgewerkt op: 7 sep. 2023


5 tips om je darmen en je microbioom gezond te houden

Wist je dat er in een lichaam meer microben huizen dan menselijk cellen? Meer specifiek leven er in onze darmen 1,5 kg darmbacteriën, die samen het microbioom vormen. Dit microbioom is ontzettend belangrijk voor je hele gezondheid. Onderzoekers zijn nog volop aan de gang om de werking ervan beter in kaart te brengen, maar dat het belang ervan niet kan overschat worden, is alvast duidelijk. Zonder dit microbioom zouden we niet kunnen overleven!Ons tweede brein


Het microbioom helpt niet alleen bij de afbraak en vertering van voeding, de aanmaak van vitamines en de ondersteuning van het immuunsysteem, het heeft ook een rechtstreekse verbinding met je brein via de de nervus vagus. Langs deze hersenzenuw communiceren de darmen en hersenen continue met elkaar in beide richtingen. Dit heb je wellicht zelf al ervaren. Wanneer je acute stress hebt, is de kans groot dat deze prikkel aan je darmen wordt doorgegeven en je stante pede naar het toilet moet.


Door de darm-brein verbinding hebben je darmen ook een grote invloed op je gedrag en je denken. Zo worden er steeds meer de link gelegd tussen darmgezondheid en mentale gezondheid. Je wordt wat je eet! Eet je veel junk food, voeding zonder veel voedingswaardes en met veel schadelijke stoffen, dan zal je dat voelen aan je humeur, zal je emotioneel uit balans raken en zal ook je mentale weerbaarheid verminderen. Kijk maar eens naar de documentaire Super Size Me, waarin documentairemaker Morgan Spurlock dit aan den lijve ondervindt.Hoe kan je jouw microbioom gezond houden?


Jouw microbioom is dus ontzettend belangrijk voor je fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Maar hoe houd je dit gezond? We geven je graag wat tips:


1. Eet veel vezels Vezels voeden jouw darmbacteriën, dus als je deze gezond en energiek wil houden, voorzie je best veel vezels. Goede bronnen hiervan zijn groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen.


2. Eet zoveel mogelijk pesticide-vrije groenten en fruit

Pesticiden worden in de gangbare land- en tuinbouw nog massaal ingezet. Intussen zijn deze niet meer zo schadelijk voor onze menselijk cellen als pakweg 50 jaar geleden, maar voor onze darmbacteriën zijn deze pesticiden een ramp. Zelfs in uiterst kleine hoeveelheden vernietigen ze onze broze darmbacteriën. Een belangrijke reden dus om zoveel mogelijk te zoeken naar pesticide-vrije voeding.


3. Zorg voor zoveel mogelijk variatie

In onze darmen leeft een zeer grote verscheidenheid aan bacteriën, die stuk voor stuk andere voedingsstoffen nodig hebben. Om de verscheidenheid aan bacteriën te voorzien van voldoende micro-nutriënten, is het dus zeer belangrijk om zoveel mogelijk verschillende soorten groenten, fruit en kruiden te gebruiken. Zo vermijd je dat bepaalde populaties van bacteriën de overhand krijgen en anderen afsterven.

Je kan er een goeie gewoonte van maken om per dag 10 verschillende soorten groenten en fruit te eten. Dit lijkt heel moeilijk, maar door ook met kruiden te werken zal je zien dat je heel snel aan 10 soorten komt. Bovendien levert het smakelijke maaltijden op!


4. Eet zo min mogelijk ultra-bewerkte voeding

Wat geen voeding krijgt, sterft uiteindelijk af. Ultra-bewerkte voeding bevat vaak weinig tot geen nutriënten en is dus niet in staat om jouw microbioom en jouw lichaamscellen van voedingsstoffen te voorzien. Maak er dus een goeie gewoonte van om deze producten niet of slechts bij uitzindering te eten.


5. Zorg voor een evenwichtige levensstijl

Voeding is van primair belang, maar ook je levensstijl is van invloed op de gezondheid van je darmen. Zorg dus voor voldoende slaap, beweging, ontspanning en plezier. Je microbioom zal je dankbaar zijn!
Wil je jouw darmen gezond houden met een grote variatie aan pesticide-vrije groenten en fruit?


Ontdek hier onze abonnementen of start meteen jouw proefabonnement.
329 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page