De keuze voor biologisch eten wordt vaak vaak afgedaan als een naïeve keuze van wereldverbeteraars en hippe foodies. Een luxe-keuze:
"Goed dat je daarvoor kiest, maar ik kan dat niet betalen."
"Denk je echt dat je door bio-groenten te eten het verschil gaat maken?"
"In bio-producten zitten ook pesticiden hoor."
"Mocht het zo schadelijk zijn, dan zouden die producten allang verboden zijn geweest."
"Met bio alleen kunnen we onmogelijk de wereld voeden."
Herkenbaar?
Wat gaan de volgende generaties van het pesticide-hoofdstuk denken?
Over al deze argumenten valt te discussiëren. Ja, het is een druppel op een hete plaat. Ja, ook bio-groenten zijn niet vrij van gesjoemel of pesticiden-resten. Ja, we krijgen al zoveel andere gifstoffen binnen dat het er uiteindelijk misschien niet toe lijkt te doen.
Maar toch ... hebben we eigenlijk wel een keuze? Wanneer we niet enkel aan onszelf denken, maar ook aan onze kinderen en kleinkinderen, hebben we dan nog een keuze? Kunnen we het gebruik van gifstoffen dan blijven toelaten? Is het geen hele vreemde hersenkronkel om onze voeding te besproeien met giftige stoffen?
"Tot 261 chemische verontreinigende stoffen besmetten onze kinderen."
Zo kopte Test Aankoop vorig week. In een onderzoek dat Test Aankoop in 2021 uitvoerde, werd van een honderdtal Belgische kinderen tussen 3 en 15 jaar een haarlok genomen en geanalyseerd om de aanwezigheid van 1800 organische polluenten op te sporen: "Alle kinderen blijken besmet, vaak met verschillende chemische stoffen (pesticiden, geneesmiddelen enz.). Sommige van deze polluenten zijn verboden, en dat soms al sinds meer dan 20 jaar!" (Test Aankoop, 25 november 2021)
De gezondheidseffecten van de pesticiden die werden getroffen zijn niet min: sommigen zijn kankerverwekkend, veroorzaken genetische schade, hebben een effect op de ontwikkeling van de foetus, veroorzaken vruchtbaarheidsproblemen, zijn toxisch voor het zenuwstelsel en hormoonontregelend.
Vaak liggen de waarden onder de drempel die als schadelijk wordt beschouwd. Maar wat als deze stoffen gecombineerd worden?
"Een van de grootste risico's van deze vervuiling waaraan wij en onze kinderen dagelijks worden blootgesteld, is het "cocktaileffect", een proces waarbij moleculen, ook al zijn zij in principe onschadelijk, door synergie schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam." (Test Aankoop, 25 november 2021)
Wat is het alternatief?
Er wordt vaak beweerd dat er geen alternatief is. Dat het onmogelijk is om voldoende opbrengst te hebben als er geen bestrijdingsmiddelen mogen gebruikt worden. Dat klopt volledig als het huidige model van grootschalige, industriële landbouw wordt vastgehouden.
Dit betekent echter niet dat er geen alternatieven zijn. Integendeel. Tot aan de 2de wereldoorlog werden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Meer dan 11.000 jaar was de mens perfect in staat zich d.m.v. landbouw en zonder gif te voeden. Enkel de laatste 80 jaar werden pesticiden ingezet.
Uiteraard is de bevolking enorm gestegen, en is het geen optie om simpelweg naar de productiemethodes van 100 jaar geleden of meer terug te keren. Dan komen we er niet. Combineren we alle technische kennis, innovatieve toepassingen met gezond (boeren)verstand, dan komen we er wel. Meer en meer landbouwers bewijzen intussen dat het niet enkel mogelijk, maar ook rendabel is om op een andere, duurzame manier voeding te produceren. Er is enkel geduld, volharding en een andere mindset nodig.