top of page

Organische mest, kunstmest of plantaardige mest: wat is de beste keuze voor een gezonde bodem?


5 tips om je darmen en je microbioom gezond te houden

Bij GrondGezond draait alles om het bevorderen van een gezonde bodem, want een vruchtbare bodem vormt de basis voor sterke en voedzame planten en een bloeiend ecosysteem. Een cruciaal onderdeel van bodemgezondheid is de keuze van meststoffen. In deze blog bespreken we de verschillen tussen organische mest, kunstmest en plantaardige mest. Wat zijn de voordelen van elk type meststof, en welke past het beste bij een duurzame aanpak?


Wat is kunstmest?

Kunstmest, ook wel synthetische meststof genoemd, wordt chemisch vervaardigd uit aardgas en bevat in geconcentreerde vorm de belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze meststoffen, algemeen gekend als mestkorrels, zijn makkelijk in gebruik, direct opneembaar door planten en geven vaak snelle resultaten, zoals een directe groei-impuls. Dit zijn dan ook de enige voordelen. Wil je duurzaam werken met respect voor je gezondheid en het milieu, dan zijn kunstmeststoffen absoluut te vermijden.


Waarom zijn kunstmeststoffen zo slecht?


Het nadeel van kunstmest is dat het geen enkele bijdrage levert aan de bodemstructuur en het integendeel het bodemleven ernstige schade toebrengt. Kunstmeststoffen bevatten veel minerale zouten, die desastreus zijn voor de miljoenen bacteriën, schimmels, nematoden en andere micro-organismen. Hierdoor verdwijnen op hun beurt vele regenwormen, waardoor de bodem meer en mer dichtslibt.

Wie kunststof gebruikt, zal jaar na jaar meer moeten gebruiken om de oogst op peil te houden. Jarenlange bemesting met kunststof resulteert uiteindelijk in een dode bodem zonder bodemleven. Bovendien zullen ook pesticiden noodzakelijk worden omdat door de onbalans in de bodem schadelijke organismen de overhand krijgen en de zwakkere planten zichzelf hier niet tegen kunnen beschermen. De snelle en plotse afgifte van chemische voedingsstoffen kan daarnaast ook leiden tot uitspoeling, waarbij de meststoffen in het grondwater. Dit kan op termijn schadelijk zijn voor het milieu.


Voordelen van kunstmest:

  • snelle en direct opneembare voedingsstoffen

  • makkelijk en goedkoop

  • gericht in te zetten op specifieke voedingstekorten


Nadelen van kunstmest:

  • planten groeien snel maar zijn veel zwakker

  • bevatten enkel stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K), terwijl planten veel meer nodig hebben

  • verhoogd risico op uitspoeling en dus milieuverontreiniging

  • geen enkele bijdrage aan bodemstructuur of bodemleven

  • zeer schadelijk voor het bodemleven

  • veroorzaakt een steeds slechtere bodemstructuur tot de bodem ‘dood’ is

  • absoluut niet duurzaam op de lange termijn

  • maken gebruik van pesticiden noodzakelijk

  • worden geproduceerd obv aardgas



Waarom je beter voor organische mest kiest

Organische mest is niet chemisch ontwikkeld, maar afkomstig van dierlijke of plantaardige materialen. Er zijn veel verschillende soorten organische mest, in vele vormen. Zo is er de dierlijke mest van kippen, koeien, paarden ed, of de compost uit de tuin in de vorm van groencompost, wormencompost  of snoeihout. Dit zijn natuurlijke bronnen van mest die ideaal zijn. Ze voegen niet enkel voedingsstoffen aan de bodem toe, maar zijn ook zeer gunstig voor de miljarden micro-organismen, bacteriën en schimmels die in de bodem leven. Deze organische meststoffen dragen bij aan de vorming van humus, wat de water- en luchtbalans in de bodem optimaliseert. Bovendien stimuleren ze het bodemleven, zoals wormen en micro-organismen, die essentieel zijn voor een gezonde bodem.

Omdat organische meststoffen veel langzamer vrijkomen dan kunstmest en eerst dienen afgebroken te worden door het bodemleven, voorzien ze de planten op een geleidelijke en langdurige manier van voedingsstoffen. Dit helpt om schommelingen in de voedingsvoorziening te voorkomen en zorgt voor een stabiele groei van planten.


Er zijn ook organische meststoffen die een zware bewerking hebben ondergaan en daardoor veel minder voordelen bieden. Gedroogde koeienmest, bloedmeel, beendermeel, organische mestkorrels,… zijn hier een voorbeeld van. Net als bij kunstmest is hier het nadeel dat de concentratie vaak te hoog is, en dat deze meststoffen niets bijdragen aan het bodemleven en de bodemstructuur niet verbeteren.


Voordelen van natuurlijke (onbewerkte) organische mest:

  • verbetering van de bodemstructuur

  • vergroting de capaciteit van de bodem om water vast te houden

  • stimulatie van bodemorganismen

  • langdurige en geleidelijke afgifte van voedingsstoffen

  • leveren sterkere en veerkrachtigere planten

  • duurzaam en milieuvriendelijk



Wat met plantaardige mest?

Plantaardige mest is een specifieke vorm van organische mest, afkomstig van plantaardige materialen zoals compost, groenbemesters of algenextracten. Net als organische mest verbetert plantaardige mest de bodemstructuur en stimuleert het bodemleven. Omdat plantaardige meststoffen rijk zijn aan organische stof, helpen ze de bodem om vocht vast te houden en de vruchtbaarheid op lange termijn te verhogen.

Het unieke voordeel van plantaardige mest is dat het 100% plantaardig is, wat het een uitstekende keuze maakt wie geen dierlijke producten wil of kan gebruiken. Plantaardige mest heeft een iets langzamere afgifte van voedingsstoffen, maar draagt bij aan een duurzame bodemgezondheid zonder negatieve gevolgen voor het milieu.

Naast alle voordelen van organische mest, heeft plantaardige mest deze voordelen:

  • geen dieren nodig

  • ideaal voor veganistische en ecologische tuiniers



Welke mest kies je nu het best voor een gezonde bodem?


Wie streeft naar een gezonde, vruchtbare bodem en resultaten wil die ook duurzaam zijn op de lange termijn, kiest het best voor organische en/of plantaardige meststoffen. Kustmest of sterk bewerkte organische mest zijn te verstorend en schadelijk voor de bodem en vermijd je dus best helemaal.

Wat je precies kiest, hangt af van je situatie:

  • Heb je naast je groenteveld ook een weide met koeien? Dan kan is koeienmest een prima bron van meststof. Zo help je de keten te sluiten.

  • Heb je enkel een groententuin? Dan kan je groencompost of wormencompost inzetten!

  • Woon je langs een bos? Dan kan je de gevallen bladeren gebruiken als bladcompost

  • …


Bij GrondGezond geloven we sterk in het bevorderen van bodemgezondheid door het gebruik van natuurlijke en duurzame oplossingen. De werken we enkel samen met boeren die organische en plantaardige meststoffen doordacht gebruiken om niet enkel de planten zelf, maar ook de bodem en het ecosysteem als geheel te versterken. Want een veerkrachtige en gezonde bodem, dat vertaalt zich in de kracht van wat jij op je bord krijgt...



Klaar om de overstap te maken naar groenten en fruit van Gezonde Grond?


Ontdek hier onze abonnementen of start meteen jouw proefabonnement.









9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page