
De pompoen is wellicht één van de bekendste wintergroenten, en terecht! Met zijn enorme veelzijdigheid kan je er alle kanten mee uit. Net als de komkommer, courgette en meloen, bevat de pompoen zaden en is het dus botanisch gezien een vrucht.
Door de voedingsstoffen die hij bevat en zijn smaak, wordt hij echter als groente gegeten.
Vele gezondheidsvoordelen
Weinig calorieën, rijk aan voedingsstoffen: Pompoen bevat weinig calorieën en zit vol gezonde vezels, waardoor ze een weldaad zijn voor je darmen. Daarnast bevatten ze zeer veel vitaminen en mineralen, waaronder bètacaroteen, dat wordt omgezet in vitamine A.
Goed voor de ogen: Een portie pompoen levert 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, wat essentieel is voor een scherp gezichtsvermogen en goed zicht bij weinig licht.
Sterk immuunsysteem: Pompoen is rijk aan vitamine C, E, ijzer en foliumzuur, die het immuunsysteem versterken en helpen bij het afweren van ziektekiemen en sneller herstel van wonden.
Verlaagt bloeddruk: Pompoen en pompoenpitten bevatten veel kalium, dat helpt de bloeddruk te verlagen en de elektrolytenbalans te herstellen na inspanning.
Verbetert het humeur en slaap: Pompoenpitten bevatten tryptofaan, dat de productie van serotonine bevordert, wat bijdraagt aan een beter humeur en een goede nachtrust.
Minder risico op kanker: De grote hoeveelheid bètacaroteen in pompoen werkt als antioxidant en kan helpen het risico op prostaat- en darmkanker te verminderen.
Gezonde huid: Bètacaroteen zorgt niet alleen voor een mooie teint, maar beschermt ook de huid tegen schade door zonlicht en helpt bij het verminderen van droge huid en eczeem.
Lekker en veelzijdig
Pompoen kan je gebruiken voor zowel zoete als hartige recepten, en kan je bereiden als
soep: alleen, of in combi met vb tomaat of met wintergroenten
geroosterd: in blokjes of plakjes met wat zout + olijfolie en je favoriete kruiden
gestoofd: in blokjes, met ui, look, en groenten als courgette, paprika of tomaat
Ook de zaden zijn heerlijk en bevatten bovendien zeer veel eiwit (19gr/100gr). Je kan de zaden gemakkelijk roosteren. Puur, of met wat zeezout of sojasaus. Ideaal als snackje of als topping op havermoutpap of op een groentegerecht.
Maar wist je dat je ook smakelijke pompoenpuree kan maken, om te gebruiken in sauzen, pannekoekjes, mufffins, spreads, curry's, of in brood, zoals de ambachtelijke zuurdesembakker van Atelier Desem in Schaffen die zijn klanten verraste met een overheerlijk pompoenbrood.
Zelf pompoenpuree maken
Zelf pompoenpuree maken is zo eenvoudig!
schil de pompoen met een dunschiller
snijd het vruchtvlees in blokjes
kook de blokjes in water met wat zout tot ze zacht zijn.
pureer alles
Deze neutraal smakende puree blijft gekoeld ca 5 dagen houdbaar, en kan je volgens eigen smaak en wens toevoegen aan je gerechten. Ook invriezen is een optie.
Het is een ideale manier om restjes pompoen niet verloren te laten gaan en het aandeel groenten in je gerechten subtiel te verhogen!
Ontdek hier een verwarmend recept van havermoutpap met pompoen!
Smakelijk!