top of page

Start to ... eat healthy

Bijgewerkt op: 7 sep. 2023


Deze week lanceert de Diabetes Liga een nieuwe challenge: een week lang enkel natuurlijke, onbewerkte voeding eten.


Een geweldig initiatief vinden we zelf, want niets is zo logisch als puur eten, het is een terugkeer naar de basis.


Ons lichaam heeft helemaal geen chips, koekjes, groenteburgers, spreads, energierepen, enz. nodig. En toch, als je de supermarkt of de biowinkel inloopt, bestaat het grootste deel van de aangeboden voeding uit bewerkt voedsel. Een trend ontstaan na de 2de wereldoorlog, toen voeding schaars was, de bevolking groeide en de voedingsindustrie ontstond om via industriële productie snel veel voedsel te kunnen produceren. De focus lag hier op honger stillen.


De tol van industrieel bewerkte voeding

En dit is ook wat deze voeding vandaag ook nog doet: het stilt onze honger, of onze zin om te eten, maar echt voeden doet het onze cellen niet. De voedingswaarde is beperkt, en daarenboven zitten deze producten vol stoffen die op lange termijn schadelijk zijn: toevoegingen, bewaarmiddelen, ongezonde vetten, suikers,... Stoffen die krachtig smaken en vaak verslavend werken. En dit is niet enkel zo bij de duidelijk ongezonde producten als chips, maar ook bij de gezond geachte producten als pakweg verpakte hummus. Bovendien is het ook zeer makkelijk. Een verpakt slaatje trek je zo open, een spread kan zo op de boterham, een diepvriespizza is in 15 minuten klaar. Waarom zou je dan in godsnaam de moeite doen om zelf vers te koken?Een straf experiment

De reden om puur te eten is heel simpel: de schadelijke gevolgen van bewerkte voeding eten zijn gewoonweg te groot. Tal van studies hebben dit reeds uitgebreid bewezen, en vorig jaar deed Knack een interessante test waarbij enkele journalisten de haast onmogelijke opdracht kregen om een maand lang alle fabrieksvoeding te schrappen.


Het resultaat? Gemiddeld verloren de deelnemers bijna 2 kilo, vooral het ongezonde buikvet rond de organen (visceraal vet). Eén deelnemer zag zijn insulineresistentie en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten significant dalen, een ander kreeg tijdens de testmaand veel minder zware migraineaanvallen dan gewoonlijk. Uit de bloed- en urinetesten bleek bovendien dat een maand lang fabrieksvoeding schrappen het aantal zware metalen in het lichaam deed afnemen. De hoeveelheid kwik daalde bij alle proefpersonen aanzienlijk. Glucose-fructosestroop, een ingrediënt dat veelvuldig in fabrieksvoeding te vinden is, blijkt namelijk een slinkse sluiproute om kwik naar het lichaam te loodsen. Ook de gemiddeld gemeten hoeveelheid cadmium en arseen halveerde. (bron: Knack - Artikel van Trui Engels - 03 mei 2023)


Reset je eetgewoonden

Waar kies jij voor? En daar komt het eigelijk op neer. Gezond eten is een keuze die je kan maken. De keuze creëert andere gewoontes die op hun beurt een automatisme worden. Voor de gemiddelde mens duurt het 9,5 weken om helemaal de switch te maken en de vaak jarenlange ongezonde reflexen af te leren. 9,5 weken is iets meer dan 2 maand, en eigenlijk heel weinig als je het even vanop afstand bekijkt.


We dagen je nu graag uit om alvast mee deze challenge van 1 week te doen. Kies een week lang enkel voor puur eten met onbewerkte groenten en fruit. En voel zelf het resultaat op je lichaam en geest.

We zetten je graag mee op weg: schrijf je in voor een lokaal groenten- of fruit abonnement van 4 weken of 26 weken .


Bestel jouw groenten- of fruitpakket via onze webshop.


Wil je meer weten over GrondGezond? Check onze website
90 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page