top of page

Bevat onze voeding echt minder voedingsstoffen dan vroeger?

Bijgewerkt op: 7 sep. 2023


Bevat onze voeding echt minder voedingsstoffen dan vroeger?

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het fruit, de groenten en de granen van nu niet meer te vergelijken zijn met deze van pakweg 50 jaar geleden. De hoeveelheden vitaminen en mineralen zijn dramatisch gedaald. Jaar na naar nemen de voedingswaardes af. Dit is zorgwekkend, want dat zou betekenen dat je van sommige groenen of fruit het 2-, 3-, 4-, en in sommige gevallen zelfs het 10-dubbele zou moeten eten om aan dezelfde voedingswaardes te komen. Als je tenminste gezond wil blijven en voldoende micronutriënten wil binnenkrijgen om je lichaamsfuncties aande gang te houden, je immuniteit te garanderen etc.Enkele cijfers...

Eén van de onderzoeken die werd gedaan was het onderzoek dat in 2002 werd uitgevoerd in het Levensmiddelen Laboratorium van het farmaceutische bedrijf Geigy (Karlsruhe/Sanatorium Obertal). Hun onderzoek mat het aantal vitaminen en mineralen in voeding vanaf 1985 tot 2002. Onderstaande tabel toont een aantal voedingsmiddelen en hun inhoudstoffen. Dit is om even stil van te worden? Wat is er in godsnaam gebeurd met onze voeding?


voedingswaardes van 1985tegenover nu

Oorzaken van dalende voedingswaardes

De vitaminen en mineralen in de groenten komen ergens vandaan. Grond vol voedingsstoffen geeft groenten en fruit met veel voedingsstoffen, grond met weinig voedingsstoffen resulteert in voeding met minder voedingswaardes. Zo eenvoudig is het. Om te begrijpen waarom de kwaliteit van onze voeding achteruit is gegaan, dienen we dus naar de bodem te kijken.


Onze groenten en fruit worden tegenwoordig op een heel andere manier geteeld dan vroeger. De gronden worden intensief bewerkt, geploegd, bemest,... en raken zo jaar na jaar meer uitgeput. De focus ligt op het zo veel mogelijk oogsten met zo weinig mogelijk inspanning. Dit is een zeer onnatuurlijke vorm van voeding produceren, waardoor problemen onvermijdelijk zijn. Uiteindelijk ontstaat er dan een neerwaartse spiraal: de bodem verzwakt, dus de planten verzwakken, dus zijn er pesticiden nodig, waardoor de bodem nog meer verzwakt. En zo blijft de spiraal neerwaarts doorgaan...


De oplossing?

Eigenlijk is de oplossing heel simpel. Herstel de bodem, laat het bodemleven zich weer opbouwen, en heb geduld. De natuur werkt op zichzelf perfect. Als je de natuur zijn werk laat doen, toont het herstel zich heel snel. Dat wordt meteen duidelijk als je het veld bekijkt van een boer die al verschillende jaren bezig is met regeneratieve en bodemherstellende landbouw: niet alleen krioelt de bodem daar van het leven, maar ook de planten zijn sterker en kunnen doordat ze voldoende voedingsstoffen bevatten zich ook makkelijker verweren tegen ongedierte. En deze kwaliteit toont zich ook in de smaak uiteraard.


groenten uit gezonde grond

Nu jij

Wat kan jij doen om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen? Het antwoord is heel simpel. Kies waar je kan voor biovoeding, start zelf jouw bodemherstellende moestuin, of teken in op onze groenten- of fruitpakketten. Deze zijn sowieso gekweekt op voedingsrijke grond en bevatten dus veel meer nutriënten dan reguliere groenten en fruit.Wil je pesticide-vrije groenten en fruit die bomvol voedingstoffen zitten?


Ontdek hier onze abonnementen of start meteen jouw proefabonnement.509 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page