
Ook in de wintermaanden liggen de winkelrekken vol geïmporteerde groenten zoals sla, tomaten en komkommers. Wie zelf moestuiniert of een blik op de velden werpt, die weet dat dit geen lokale producten zijn.
Deze groenten hebben er vaak een verre rit op zitten vooraleer ze in de winkel belanden. Allesbehalve duurzaam dus en ook voor onze gezondheid zijn deze groenten niet de beste keuze. Onnodig te zeggen dat de massaproductie en de lange keten een grote impact hebben op de kwaliteit.
Dit terwijl we in Vlaanderen toegang hebben tot tot een schat aan winterharde groenten die niet alleen lokaal en duurzaam, maar ook gezond en veelzijdig zijn. Door te kiezen voor deze seizoensgebonden groenten ondersteun je niet alleen lokale boeren, maar geef je ook je darmen een boost door te variëren in je voeding.
Wat zijn winterharde groenten?
Winterharde groenten zijn gewassen die goed bestand zijn tegen koude temperaturen. Ze kunnen buiten overleven, ook als het vriest, en blijven voedzaam en smaakvol. Denk aan groenten zoals boerenkool, spruitjes, prei, knolselderij, pastinaak en winterpostelein. Deze groenten zijn niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam en rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.
Waarom variatie belangrijk is voor je darmen
Behalve de voedingswaarde van de groenten zelf, heeft het eten van seizoensgroenten nog een ander ongelooflijk belangrojk voordeel. Onze darmen hebben baat bij variatie! Elke groente heeft een unieke samenstelling van vezels en voedingsstoffen, die elk op hun eigen manier bijdragen aan een gezonde darmflora. Door tijdens de wintermaanden te kiezen voor winterharde groenten, geef je je darmen de kans om van andere voedingsstoffen te profiteren dan je gewend bent in de lente en zomer. Het eten van seizoensgebonden groenten is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

Boerenkool: Koning van de winter
Een van mijn persoonlijke favorieten is boerenkool (ook wel krulkool genoemd). Deze stevige, groene groente groeit volop in de winter en is ontzettend veelzijdig in de keuken. Je kunt de bladeren kort stomen of koken en daarna verwerken in allerlei gerechten. Een klassieke stamppot is altijd een goede keuze, waarbij je de gekookte boerenkool mengt met aardappelpuree. Maar boerenkool past ook perfect in wokschotels of quiches.
Een leuke tip: gooi de stengels niet weg! Veel mensen gebruiken alleen de bladeren van boerenkool, maar de stengels zijn net zo voedzaam en smaakvol. Snijd ze in kleine stukjes en voeg ze toe aan een stoofpot, soep of roerbakgerecht voor een extra bite. Op deze website vind je maar liefst 11 smakelijke manieren om boerenkool stengels te verwerken.
Andere lokale winterhelden
Naast boerenkool zijn er nog zoveel andere heerlijke wintergroenten die het verdienen om in de spotlight te staan. Spruitjes, bijvoorbeeld, zijn perfect geroosterd in de oven met wat olijfolie en kruiden. Prei kan zowel in soepen als stoofschotels een rijke, zachte smaak geven. En knolgroenten zoals pastinaak en knolselderij voegen een zoete, aardse smaak toe aan elke maaltijd.
Duurzaam en lokaal
Door te kiezen voor winterharde groenten uit Vlaanderen, help je niet alleen jezelf aan gezonde maaltijden, maar draag je ook bij aan een duurzamer voedselsysteem. Veel van deze groenten hebben weinig energie nodig om te groeien en hoeven niet van ver te worden getransporteerd. Dit betekent minder CO2-uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien stimuleer je de lokale economie door producten van eigen bodem te kopen.
Klaar voor de helden van de winter?
Winterharde groenten zijn over het algemeen eenvoudig te bereiden en vereisen geen ingewikkelde kooktechnieken. Een simpele stoomsessie of roerbak in de wok is vaak al voldoende om het beste eruit te halen. Het mooie is dat je ze in allerlei gerechten kunt verwerken, van soepen en stoofpotten tot salades en ovenschotels.
Dus, waarom niet deze winter niet wat meer variëren en genieten van de rijke smaken van onze eigen GrondGezonde bodem?
Laat het smaken!