top of page

Yacon - waarom deze onbekende groente het verdient om bemind te worden


Bodemleven, het geheim van gezonde grond

Maar weinig mensen kennen de yacon, en dat is zonde want het is niet enkel een lekkere groente, hij is ook geweldig gezond, gemakkelijk en lang te bewaren en ongelooflijk veelzijdig qua gebruik.

Daarom is het één van de topplanten van GrondGezond.
Gezondheidsvoordelen van de Yacon


De Yucon, of 'appelwortel', wordt al vele duizenden jaren geteeld in Peru. Hij werd geroemd door de Inca's vanwege de vele positieve gezondheidseffecten. En toch werd deze groente door het Westen pas laat ontdekt en blijft hij relatief onbekend, in tegenstelling tot de aardappel en maïs, die wel massaal ingeburgerd raakten. Dit heeft alles te maken met zijn werking. De yacon:

  • heeft een zeer lage glycemische index, en houdt de bloedsuikerspiegel dus stabiel. De knol heeft een zoete smaak, maar de suikers worden niet door het lichaam opgenomen. Daardoor is deze groente zeer geschikt voor diabetici.

  • is laag in calorieën

Dit is heel anders dan de aardappel en mais, die beiden veel calorieën bevatten en hoge pieken veroorzaken in de bloedsuikerspiegel. Ideaal als je fysiek zwaar werk verricht en snel veel energie nodig hebt. Zoals de inca's in de bergen die aan landbouw deden. Aardappelen en maïs waren hun hoofdleveranciers van energie, yacon werd aanvullend gegeten omwille van de lekkere frisse smaak en de gezondheidsvoordelen.


Onze westerse cultuur nam, wegens de hoge energie die ze leveren, de maïs en de aardappel over, ideale gewassen toen zware arbeid nog de norm was, maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die zulk fysiek zwaar werk verrichten... Inmiddels is bekend dat te weinig beweging in combinatie met veel pieken in bloedsuikerspiegel leidt tot welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes.


Hoog tijd dus om andere voedingsmiddelen te ontdekken...


Superfood voor je darmgezondheid, bloeddruk en cellen:

  • rijk aan inuline, en heeft dus een prebiotisch effect. Hierdoor wordt de groei van gezonde darmbacteriën gestimuleerd en de groei van schadelijke bacteriën afgeremd. Niet enkel goed voor je vertering en daardoor voor je algemene gezondheid, maar ook voor het op peil houden van je immuniteit. Door de inulune is hij, rauw gegeten, een echte superfood voor diabetes-patiënten.

  • bijzonder rijk is aan kalium en antioxidanten: kalium beschermt tegen hoge bloeddruk en antioxidanten zorgen voor bescherming van je cellen.

Yacon in de keuken


De yacon is ongelooflijk veelzijdig en een fijne groente om mee te experimenteren.

  • rauw: als lekker frisse, lichtzoete snack of als knapperig onderdeel van een frisse zomersalade.

  • warm: gebakken, gefrituurd, gestoofd,... ook warme bereidingen zijn mogelijk, dan komt de zoete smaakt nog meer naar boven. Kruiden toevoegen kan, maar hoeft niet persé. Zelfs enkel gebakken als schijfjes in wat boter of olie, zorgt voor een heerlijk gerechtje.

  • als dessert: door de zoete smaak kan de yacon ook in taart, wafels, flappen, cake of beignets verwerkt worden als vervanging van appel. Door de zoete smaak hoeft er verder geen suiker toegevoegd te worden. Ideaal voor diabetici of voor wie suikervrij of caloriearm wil eten.

  • als chips: flinterdun gesneden en gefrituurd is de yacon een gezond alternatief voor chips.

  • ...


Bewaring

Ongeschild kan je de yacon zeer lang bewaren. Ze hebben enkel een koele, vorstvrije en donkere omgeving nodig, zoals een kelder, tuinhuisje of garage. Ook inkuilen is natuurlijk een optie. In warmere temperaturen of binnenshuis drogen ze daarentegen snel uit,
Wil jij ook de voordelen van yacon op je gezondheid ervaren? Ontdek hier onze recepten.


Bestel hier jouw eerste pakket van 500gr! Wedden dat er snel meer zullen volgen?
36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page