Een zeer lekkere tomatensaus met wat werk aan
TIP : de balletjes kunnen vervangen worden door bloemkool voor een vegan versie
BRON: dagelijkse kost
BEREIDING 90 MIN - VOOR 2 PERSOON
Ingrediënten
2 uien of 1 grote
1 teentje look
1 wortel
2 stengels selder
400 gr gepelde tomaten in blik
40 gr geconcentreerde tomaten puree
2 verse tomaten
peper
zout
verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, dragon, laurier, salie of gedroogd
oregano gedroogd
peterselie, pijpajuin, basilicum of een ander vers kruid
optioneel; een stukje gezouten of gerookt spek, pikante kruiden gedroogd
400 gr gehaktballetjes klaargemaakt of zelf gemaakt en gebakken in de pan
Bereiding
Versnipper de ui en de look. Snij de wortel en selder in kleine blokjes
Stoof de ui en look, voeg de blokjes selder en wortel toe. Voeg eventueel het stukje spek toe. Laat alles 10' op een zacht vuur stoven. De groentjes mogen redelijk mals zijn
Voeg de tomaten puree toe en bak die mee zodat de zurigheid er wat uitgaat.
Voeg de verse tomaten in stukken toe en vervolgens de gepelde tomaten uit blik.
De verse kruiden bind je samen tot een " bouquet garni" of je voegt de gedroogde versies toe.
Doe een flinke snuif gedroogde oregano bij het geheel en eventueel wat pikante kruiden.
Laat alles nu een uurtje zachtjes pruttelen. Controleer af en toe om verbranden te vermijden. Voeg desnoods een scheutje water toe.
Na een uurtje verwijder je de bouquet garni en het stuk spek. Mix alles fijn.
Kruid met peper, zout.
Je kan de saus nu door een zeef duwen om zo een fijnere saus te verkrijgen. Je kan de saus ook zo laten en dan heb je meer vezels in jouw gerecht.
Voeg tenslotte de gehakballen toe en laat ze in de saus pruttelen tot ze gaar zijn of warm zijn ( 10'). Indien je bloemkool gebruikt ipv balletjes, laat deze dan ook maximum 10' in de saus garen. De bloemkool moet nog beet hebben.
Dien deze heerlijke tomatensaus met balletjes op samen met pasta, aardappelen of rijst.
Strooi er wat verse gehakte kruiden over en eventueel wat geraspte kaas
Voor een zoeter tomatensaus kan je wat suiker toevoegen of veel beter een yacon knol.
Comments